sommarquiz frågor om platser och personer i Sverige. Bilden med hav och båtar visar Vaxholms hamn och längre bort Vaxholms fästning

Sommarquiz

I sommar 2020 har du varje dag fått en ny fråga här och på Facebook för att testa dina kunskaper om Sverige, kända platser och personer. Sommarledigheten är slut för i år men vi låter frågorna ligga kvar för alla som vill testa sina kunskaper.

Varför publicerar Lindofinn ett sommarquiz? Kanske kan det sprida lite glädje medan vi väntar på nya tider och att en ny bok ska bli klar för utgivning.

Samtliga bilder är tagna av Ingrid Lindeberg och är upphovsrättskyddade.

www.lindofinn.se

Sommarquizens sista frågor:Var är vi?

1. Haga
x. Kina slott (Drottningholm)
2. Kinas ambassad

När är slottet byggt?
1. 1600-talet
x. 1700-talet
2. 1800-talet

Drottningen fick slottet i....

1. hemgift
x. morgongåva
2. födelsedagspresent

Vilken drottning var det som fick slottet?

1. Lovisa Ulrika
x. Ulrika Eleonora
2. Hedvig Eleonora

15 AUGUSTI

Det här huset, slottet Merlo i Timrå kommun utanför Sundsvall, byggdes av en sågverkspatron. Vilket bolag använde Merlo som VD-bostad och har det nu som arkiv?

1. ABB
x. SCA
2. LKAB

Rätt svar: SCA. Svenska Cellulosa Aktiebolaget. SCA har idag åter huvudkontor i Sundsvall efter några år vid Stureplan.

14 AUGUSTI

Så här ser det utanför Kooperativa förbundets konferensanläggning och tidigare kursgård Vår gård. Vår gård är känd för sin konstsamling. Var är vi?

1. Lidingö
x. Saltsjöbaden
2. Djurö

Rätt svar: Saltsjöbaden

13 AUGUSTI

Denna ovanliga byggnad är antroposofernas Kulturcentrum. Var ligger detta Kulturcentrum?

1. Almunge
x. Bankeryd
2. Järna

Rätt svar: Järna, eller ännu mer korrekt Ytterjärna. Här är antroposofernas centrum och här driver de också företaget Saltå kvarn.

11-12 AUGUSTI

Idag blir det en dubbelfråga. Fråga 1: Var ligger Flygvapenmuseum?

1. Uppsala
x. Ängelholm
2. Linköping

Fråga 2: På museet kan man bland annat fördjupa sina kunskaper om den s k Catalinaaffären. När inträffade den?

1. 1952
x. 1962
2. 1972

 Rätt svar fråga 1: Linköping. Flygmuseum ligger vid Malmslätt, militärflygfält och testområde för Saabs flygtillverkning.

Rätt svar fråga 2: Året var 1952. Catalinaplanet var ivägskickat för att försöka hitta den svenska DC3:an som skjutits ned. Även Catalinan blev beskjuten av sovjetiska plan. DC3:an finns bärgades på 2000-talet och finns bevarad på flygmuseet.

10 augusti

Dagens fråga gäller Drottningholm. Vilken drottning var det som tog initiativ till att bygga Drottningholms slott?

1. Drottning Kristina
x. Hedvig Eleonora
2. Ulrika Eleonor

Rätt svar: x. Hedvig Eleonora. Drottning, gift med Karl X Gustav och mor till Karl XI.

4 augusti

Här ligger Svenska Akademiledamoten och Nobelpristagaren som längtade "stenarna där barn jag lekt" begraven. En vidunderlig utsikt över Vättern. Vad hette författaren och poeten som bodde och ligger begraven här?

1. Selma Lagerlöf
x. Verner von Heidenstam
2. Erik Axel Karlfeldt

Rätt svar: Verner von Heidenstam. Bilden tagen vid hans hem Övralid i Östergötland invid Vättern.

3 augusti

Vem är det som kommer ridande här?
1. Karl XIII
x. Karl XIV Johan
2. Oscar I

Rätt svar: Karl XIV Johan. Statyn stod tidigare vid Slussen där också en av slussarna är döpt efter denne kung. Statyn flyttades till Slottsbacken i samband med att Slussen började byggas om.

2 augusti

I vilken stad är vi?
1. Göteborg
x. Lidingö
2. Norrköping

Rätt svar: Norrköping

 1 augusti

Fråga 1: Vi befinner oss invid Omberg vid en ruin av ett kloster grundat på 1100-talet av cistercienmunkar.  Vad hette klostret?

1. Alvastra kloster
x. Vadstena kloster
2. Vreta kloster

Fråga 2: Heliga Birgittas man drog sig tillbaka till just detta kloster i slutet av sitt liv. Det var också här han dog. Vad hette heliga Birgittas man?

1. Olov
x. Sverker
2. Ulf

 Rätt svar fråga 1: Alvastra kloster

Rätt svar fråga 2: Ulf. Ulf och Birgitta gjorde en gemensam pilgrimsvandring till Santiago di Compostella i Spanien i början på 1340-talet. När de kom hem drog sig Ulf tillbaka till Alvastra kloster där han också dog 1344.

30 juli

Idag är det en kombinerad konst och företagsfråga. Paret på bilden Undinerna av Henri Lauren finns i en mycket känd skulpturpark från 1940-talet och ingick som en del av ett företags internationellt erkända konstsamling. Parken köptes av Sundbybergs kommun 2006. Men vilket var företaget?
1. Ericsson
x. ABB:s kabelfabrik
2. Marabou

Rätt svar: Marabou.

Marabouparken utsågs till Sveriges vackraste park 2008. Den anlades av  i slutet av 30-talet och skulle fungera som rekreation för de anställda vid chokladfabriken. Företagets verkställande direktörer har varit mycket intresserade av konst och samlingen har successivt  växt. I Marabous tidigare kakaolaboratorium finns sedan 2010 Marabouparkens konsthall.

29 juli

Idag handlar det om en välkänd vy i Stockholm. Men vad är det för någon verksamhet som ursprungligen bedrivits i den röda långa tegelbyggnaden som vi ser mitt i bilden?
1. Packhus
x. Spinneri
2. Bryggeri

Rätt svar: Bryggeri.

Münchenbryggeriet startade här i mitten av 1850-talet. Du som svarat spinneri är inte helt fel ute. På den här tomten låg dessförinnan med start från 1700-talets mitt en textilfabrik.

28 juli

Idag ser vi en av de röda bollarna som ingår i Anne Thulins verk Double Dribble som finns i en slottspark som sedan slutet av 1980-talet har en ständigt pågående konst- och kulturutställning. Var är vi?
1. Wanås slott, Skåne
x. Görvälns kulturpark, Uppland
2. Drottningholms slott, Uppland

Rätt svar: Wanås .

Varje år bjuds internationella konstnärer in för att skapa konst. Parken har idag ett 70-tal konstverk och drivs av en stiftelse. Wanås ligger utanför Kristianstad. Slottet härstammar från 1400-talet.

27 juli

Idag är vi i ...., ja i vilken stad finns denna kyrka?

1. Skara
x. Växjö
2. Lund

Rätt svar: Lund. Domkyrkan i Lund.

26 juli

När den här bilden togs var Svenska Akademien i blåsväder, även om det är snöblandat regn som yr på fotot. Dagens fråga gäller dock huset där Akademien disponerar övervåningen. Vilken aktivitet bedrevs på nedervåningen i detta hus fram till slutet av 90-talet?

1. Auktioner
x. Börshandel
2. Kulturförvaltning (Stockholms kommun)

 Rätt svar: Börshandel.

I Börshuset vid Stortorget i Gamla stan har bedrivits börshandel sedan Gustav III:s dagar. Här fanns Stockholms Fondbörs fram till 1998 då börsen gick ihop med OM och flyttade till andra lokaler och i stället öppnade här Nobelmuseet.

25 Juli

Idag är vi vid Göta kanal. Frågan är: vilka av följande orter passerar kanalen igenom?

1. Söderköping - Motala - Töreboda
x. Norrköping - Motala - Karlsborg
2. Linköping - Berg - Sjötorp

 Rätt svar: 1. Söderköping - Motala - Töreboda

22 JUli

På denna lilla ö vid Essingeleden låg tidigare ett av Sveriges största företag. Företaget växte sig stort tack vare en svensk uppfinning. Vilken?

1. Kylskåpet
x. Tändstickor
2. Kullager

 Rätt svar: Kylskåp.

Uppfinnare Baltzar von Platen och Carl Munters. Företag: Electrolux. Flera gator på ön, Lilla Essingen, har namn som knyter an till företaget. Företaget flyttade ifrån ön 1999.

 20-21 JULI

Det här husets fasad hade en framträdande roll i en tv-serie, vilken?

1. Mysteriet på Greveholm
x. Fanny och Alexander
2. Vår tid är nu

Var finns huset i verkligheten?

1. Växjö, Teleborgs slott
x. Stockholm, Kungliga hovstallet
2. Gamla gillet, Uppsala

Rätt svar: TV-serien var Fanny och Alexander

Ofta tänker vi ju på Ingmar Bergmans mästerverk Fanny och Alexander som film. Men 1984 visades den på SVT uppdelad på fyra avsnitt. Exteriören använde Bergman för Ekdalska familjens hus i Uppsala. Det var där som det stora julfirandet ägde rum i inledningen av Fanny och Alexander.

Rätt svar: Fasaden återfinns i Stockholm. Kungliga hovstallet.

19 JULI

Sveriges Manhattan skyline? Vad är det vi ser?

1. Lindholmen, Göteborg
x. Kungsholmen, Stockholm
2. Västra hamnen, Malmö

Rätt svar: Kungsholmen, Stockholm. Närmare bestämt Hornsbergs strand.

 18 juli

Idag är vi på historisk mark. Invid den här platsen valdes Gustav Vasa till kung. Kyrkan är betydligt äldre än så, men blev uppmärksammad 2018 av en helt annan orsak. Var är vi?

1. Uppsala
x. Stockholm
2. Strängnäs

 Rätt svar: Strängnäs, domkyrkan i Strängnäs

Visst är det mycket som liknar Storkyrkan i Stockholm? Även här finns verk av Notke (han med skulpturen Sankt Göran och draken i Storkyrkan). Kyrkan började byggas på 1250-talet. Strängnäs hade stor betydelse, särskilt på 1500- och 1600-talet hölls här många kyrko- och rådsmöten med Sveriges styrande. Kyrkan fick särskild uppmärksamhet när begravningsregalierna från Karl IX och hans hustru stals 2018.

Juli 17

Här står Karl XII och pekar. Men dagens fråga gäller träden som står bakom honom och som fick stor uppmärksamhet på 1970-talet. Vilken sorts träd är det?

1. Ek
x. Ask
2. Alm

 Rätt svar: Alm.

Där almarna står skulle 1971 en uppgång byggas till Kungsträdgårdens tunnelbanestation. Men det skulle innebära att de 13 almarna skulle fällas. Beslutet väckte ett motstånd och demonstrationerna pågick under flera dagar och platsen närmast träden ockuperades av demonstranterna och uppe i träden hade flera av dem hängmattor. Upplösningen kom efter sammandrabbningen 12 maj. Tunnelbaneuppgången byggdes senare i ett hus på Arsenalsgatan.

16 juli

 Den här byggnaden är 300 meter lång. Vad har man gjort här?

1. Förvarat kanoner.
x. Tillverkat rep och trossar till svenska örlogsfartyg.
2. Tränat löpning 100 och 200 meter under vinterhalvåret.

Rätt svar: x. Tillverkat rep och trossar.

Det här är repslagarbanan som ingår i Karlskrona världsarv. Här har tillverkats alla typer av rep som de svenska krigsfartygen behövde sedan slutet av 1600-talet. Tillverkningen upphörde på 1960-talet.

15 Juli

Idag går vi tillbaka till Sveriges rötter och besöker kyrka med kunglig närvaro. Var är vi?

1. Riddarholmskyrkan, Stockholm
x. Vadstena klosterkyrka, Vadstena
2. Varnhems klosterkyrka, Varnhem

 Rätt svar: Varnhems klosterkyrka.

I Varnhem finns flera av Sveriges mest kända regenter begravna. Från den Erikska ätten bland annat Erik den läspe och halte och från Folkungaätten (som numera ska kallas Bjällboätten) Birger Jarl med flera. Vi befinner oss bland Sveriges tidigaste makthavare, flera av de som omnämns i Guillous böcker om Arn. Men även Magnus Gabriel De la Gardie som på 1600-talet var Sveriges rikaste och mäktigaste man.

13 juli

Idag är vi mitt i Slussen där det rivs och byggs nytt. Vet du när Stockholm gjorde en rejäl ombyggnad av Slussen senast?

1. 1950
x. 1935
2. 1895

Rätt svar: 1935.

 JULI 12

Idag är det en skog av master och båtar, båtar, båtar. Bron kan vara en hjälp för såväl seglare som de som varit på facklig utbildning. Var är vi?

1. Uddevalla
x. Höga kusten
2. Stockholms skärgård

Rätt svar: Stockholms skärgård (Bullandö med utsikt mot Djuröbron)

 11juli

Idag är vi på en plats som har en namne i söder. Så här i sommartider brukar det spelas teater i denna klosterruin. Var är vi?

1. Roma, Gotland
x. Borgholms slottsruin, Visby
2. S:t Olofs kyrkoruin, Sigtuna

Rätt svar: Roma, Gotland

10 juli

Idag är vi i Stockholm. Vem är det som står staty borta vid kyrkan?

1. Martin Luther
x. Biskop Bratt
2. Olaus Petri

Rätt svar: Olaus Petri

Statyn av Sveriges reformator Olaus Petri restes först 1893 på dagen 400 år efter hans födelse.

9 juli

Idag handlar det om ett svenskt världsarv. Här låg ett palats som Magnus Ladulås låtit bygga men redan på 700-talet fanns här en kungsgård varifrån dåtida riket styrdes. Kvar idag finns en hel del fornlämningar, inklusive gravhögar. På ön mitt emot bedrevs omfattande handel. Var är vi?

1. Birka, på Björkö
x. Hovgården, på Adelsö
2. Gamla Uppsala, utanför Uppsala

Rätt svar: Hovgården, på Adelsö. Utgör tillsammans med Birka ett världsarv där Hovgården på Adelsö var där makthavarna fanns. Omnämnt av Adam av Bremen på 1000-talet. Världsarv sedan 1993.

 8 JULI

 Dagens fråga:  Var är vi idag?

1. Stockholm
x. Karlskrona
2. Kalmar

Rätt svar: Karlskrona. Nordens största stenbelagda torg hävdarstaden. Till höger Heliga trefaldighetskyrkan och den klart italieninspirerade Fredrikskyrkan rakt fram. Båda ritade av Nicodemus Tessin d.y.

 7 JULI

Dagens fråga:Var är vi idag?

1. Göteborg
x. Stockholm
2. Malmö

Rätt svar: Stockholms stadshus.

Var det för lätt? Vanligaste frågan om Stockholms stadhus? Vad hette arkitekten? Vilken verksamhet fanns på den här platsen innan stadhuset byggdes? Men den absolut svåraste är naturligtvis den här: Hur många bitar glasmosaik finns det i Stadhusets festsal Gyllene salen? Vem kommer närmast? En miljon hit eller dit spelar ingen roll i det stora hela...

 6 juli

Dagens fråga: Vad gjorde man här?

1. Spelade kägelspel/bowling
x. Drack kaffe och punsch
2. Stod i kö för att dricka brunn

Rätt svar: Man köade för att få dricka brunn. Bilden från högbrunnen i Medevi brunn.

5 juli

Idag handlar fråganom denna hälsoinriktade ort där man varje kväll 18.00 krokar arm och marscherar bygatan fram och tillbaka. En mässingsorkester går i täten. Var är vi?

1. Ramlösa
x. Medevi brunn
2. Loka

Rätt svar: Medevi brunn i Östergötland. Nordens äldsta spaort. Grötlunken, vandringen genom byn, är den som idag starkast utmärker Medevi brunn från andra spaorter i Sverige.

4 juli

Dagens fråga: Var är vi?

1. Borås
x. Arboga
2. Visby

Rätt svar: Visby.

I år är det tomt på bänkarna i Almedalen i Visby.

3 juli

I dag är vi på Drottninggatan i Stockholm. I tornhuset bodde en av Sveriges stora författare. Vem bodde där?

1. Astrid Lindgren
x. August Strindberg
2. Tomas Tranströmer

Rätt svar: August Strindberg.

Bostaden på Drottninggatan blev hans sista. Där finns idag Strindbergsmuseet.

 2 juli

Idag handlar det om en mycket ung student, Carl von Linné, som står staty. Men i vilken stad står han?

1. Lund
x. Uppsala
2. Växjö

Rätt svar: Lund.

Det är en 21 år gammal Carl von Linné som står staty mitt i Lund utanför stadsbiblioteket. Han var student i Lund åren 1727-28. Sedan passerade han Lund under sin resa i Skåne 1747, motsvarande resa som han också genomförde i Västergötland samt Öland och Gotland. Alla med syfte att kartlägga och se vilka naturresurser som fanns där.

1 juli

Dagens fråga: Var är vi?

1. Borensberg
x. Hjälmare kanal
2. Trosa

Rätt svar : Trosa

30 juni

Dagens fråga:
"Men knappt hade gråråttorna sväljt de första vetekornen, förrän nerifrån gården hördes det skarpa ljudet av en liten gäll pipa." Det här händer i början av Selma Lagerlöfs Nils Holgerssons underbara resa. Han har just börjat blåsa i sin pipa och lockar ut gråråttorna och räddar därmed säden som förvarades i byggnaden. Var är vi?

1. Hovdala slott, Hässleholm
x. Ibbs kyrka, Ven
2. Glimminge hus, Österlen

 Rätt svar: Glimminge hus

När Selma Lagerlöf skrev om Nils Holgersson var Glimmingehus kraftigt nedgånget och användes som spannmålsupplag. Staten blev ägare 1924 och rustade det till museum och vandrarhem. Lagerlöfs bok om Nils Holgersson skrev hon för att den skulle användas i skolans geografiundervisning.

29 juni

Dagens fråga: Vilken stad är du i när du kan se denna byggnad?

1. Västerås (Västerås slott)
x. Stockholm (rådhuset i Stockholm)
2. Malmö (Malmöhus slott)

Rätt svar: Stockholm.

Rådhuset byggdes i en stil klart inspirerad av vasaborgarna. Men byggnaden stod klar först 1915.

28 juni

I vilken stad kan man få denna vy?
1. Arboga
x. Örebro
2. Västerås

Rätt svar: Västerås

 27 juni

Dagens tungviktare Fröja, 860 kilo, var galjonsfigur på svenska fregatten Fröja. Hon finns nu på museum i staden mest känd för att vara Sveriges flottbas. Vilken kung var det som anlade staden och som staden också döptes efter?
1. Karl XII
x. Karl IX
2. Karl XI

Rätt svar: Karl XI

Fröja finns till allmänt beskådande på Marinmuseet i Karlskrona.

 26 juni

Mitt i Norrköpings industrilandskap, nu väl bevarat med nytt liv. När Norrköping var som störst var det inte minst textilarbeterskorna som rörde sig i denna miljö. Men vad kallades staden?

1. Sveriges London
x. Sveriges Lyon
2. Sveriges Manchester


Industrilandskapet i Norrköping vid Motala Ström Foto: Ingrid Lindeberg

Rätt svar: Sveriges Manchester

Arbetets museum kan du följa stadens uppgång och nedgång och vändning uppåt igen. På Norrköpings stadsmuseum ökar kunskapen om både textilproduktion och hållbarhet.

 25 juni

Frågan handlade om Vadstena och Cecilia som hade en kärlekshistoria med sin systers svåger. Han blev påkommen när han höll på att klättra in genom fönstret till Cecilias sovrum på Vadstena slott. Dagens fråga: Vem var far till Cecilia?

1. Kristian II
x. Gustav Vasa
2. Johan III

Vadstena slott och vallgraven i sommarkväll Foto: Ingrid Lindeberg

Rätt svar: Gustav Vasa

Cecilia var Gustav Vasas andra dotter och den som hade i uppdrag att företräda honom i Storbritannien. Där lejde hon bland annat kapare! Läs mer om Cecilia och hennes systrar i Populär historias artikel.

24 juni

Var står denne kände seriefigur på vakt? I vilken stad?

1. Halmstad
X. Varberg
2. Jönköping

91:an Karlsson som staty gör honnör i Halmstad Foto: Ingrid Lindeberg

Rätt svar: Halmstad.

Seriefiguren 91:an Karlsson skapades 1932 av Rudolf Petersson född i Halmstad.